Fotbollsturneringar i världen 2022

Fotbollsturneringar i världen 2022

Fotbollsturneringar 2022 – Varje år spelas det en stor mängd olika fotbollsturneringar och cuper runt om i världen. En del större turneringar spelas dock endast vart fjärde år. 2022 är ett år med många turneringar och cuper att se fram emot, då en del turneringar som skulle ha spelats i fjol blivit uppskjutna till i år.

I denna artikel kommer vi kika lite närmare på olika fotbollsturneringar och finaler som spelas av både herr-och damfotboll 2022!

Champions League

Champions League är ingen nyhet för den fotbollsintresserade. Detta är nämligen den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa, där Champions League spelas för både dam-och herrfotboll.

I gruppspelet är det 32 lag som är uppdelade i 8 olika grupper. Det är 4 olika lag i varje grupp och dessa lag i grupperna spelar mot varandra två gånger – en match på hemmaplan och en match på bortaplan. Sedan går de två lagen som är högst placerade vidare till åttondelsfinal och en knock-out fas till final.

Laget med flest Champions League titlar någonsin är Real Madrid. Årets final i Champions League för herrfotboll kommer äga rum den 28 maj utanför Paris på Saint-Denis´s Stade De France, som är en av de största arenorna i Europa som får plats med cirka 80 000 åskådare.

Europa League

Europa League är den näst största fotbollsturneringen i Europa och spelas endast av herrar. Det lag som vinner denna turnering får sedan en garanterad plats i Champions League. Vinnarlaget får även spela i Super Cup mot vinnaren som tagit hem förstaplatsen Champions League. Vad gäller svenska lag, har de även en chans i Europa League. De två lag som kommer på andra-och tredjeplats i allsvenskan kvalificerar sig till Europa League.

Årets final i UEFA Europa League går av stapeln den 18 maj i Sevilla, Spanien i arenan Ramón Sánchez Pizjuán Stadium.

Världsmästerskapet

VM är en förkortning av världsmästerskapen, en fotbollsturnering med olika landslag i världen som spelas av både damer och herrar. Slutspelet i VM spelas var fjärde år. Det är 32 inkvalade lag som blir indelade i 8 grupper. De två bästa lagen i dessa grupper går sedan vidare till en åttondelsfinal och sedan spelar de vinnande lagen mot varandra till final.

År 2022 kommer världsmästerskapen för herrar spelas i Qatar mellan 21 november och 18 december. I vanliga fall spelas VM alltid på sommaren, men då klimatet i Mellanöstern är alldeles för utmanande på sommaren har man valt att senarelägga turneringen till vinterhalvåret istället.

Sveriges landslag för herrfotboll lyckades inte spela sig klara för en plats i årets VM, där Polen istället vann play-off finalen med 2-0- VM för damfotboll är planerat under år 2023 i Australien och Nya Zeeland där det svenska landslaget gått vidare till spel.

Europamästerskapet

Europamästerskapet  eller EM är en fotbollsturnering som spelas av alla landslag i Europa. Turneringen spelas i Europa vart fjärde år och har alltid 2 års förskjutning i förhållande till världsmästerskapen.

Det är 24 olika lag som deltar i denna turnering och de lottas sedan in i grupper. Detta resulterar i 6 olika grupper med 4 olika lag i varje som sedan möter varandra under gruppspelen.

Europamästerskapet spelas av både herrar och damer och under år 2022 kommer EM för damfotboll spelas i England, på Wembley Stadium i London. Mästerskapet skulle ursprungligen ägt rum under sommaren 2021, men på grund av coronapandemin kommer den nu äga rum under perioden 6-31 juli 2022. Sverige har lottats in i grupp C tillsammans med Nederländerna, Ryssland och Schweiz. UEFA har dock beslutat att Ryssland utesluts från spelen och ersätts av Portugal som förlorade i play-off mot Ryssland.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*